180 fokos fordulat

Ausztráliába való emigrálásakor Neil úgy érezte talpra állt. Friss házasként, új munkával és a bejárati ajtaja előtti legjobb pecázási hellyel az élet nagyszerű volt. Évekkel később, a leépítések után depresszió és egészségügyi problémák jelentkeztek és most Neil elmeséli nekünk, hogyan lett az Alpha családja és saját élete kirakós játékának utolsó darabja.

Az Alpha előtt milyen élményeid voltak a kereszténységgel kapcsolatban? 

A kereszténységgel kapcsolatban egészen rossz tapasztalataim és eltorzított nézeteim voltak.  Mindig azt mondtam, ha belépnék egy templomba, a bőrömön hólyagok jönnének ki. Az Alpha valóban megváltoztatta ezt az érzést. Az Alphát egy kocsmában tartották, ami nagyszerű volt, és tetszett, hogy nem vertek minket egy Bibliával jól fejbe.  Egy hozzám hasonló embernek még a templomba való belépés is óriási lépés és eléggé ijesztő látvány, főleg ha azt megelőzőleg semmilyen kapcsolata nem volt az egyházzal. Azzal, hogy az Alphát egy kocsmában rendezték meg, közel tudták vinni az emberekhez.

Milyen kérdéseid voltak?

A vallásról nagyon cinikus véleményem volt. Úgy gondoltam, hogy a vallás csak azoknak a gyenge embereknek való, akik az élet és a halál kemény valóságát nem tudták kezelni.  Tipikus férfi nézeteim voltak: ha valamit nem látsz, tapintasz, vagy nem érzed az illatát, akkor az nincs is ott.

Mi vezetett téged a kereszténység felfedezéséhez?

Életemnek azon időszakában antidepresszáns tablettákat szedtem, melyek normalizálták a szívverésemet, de mivel sok kávét ittam a koffein és a cukor rontotta a tabletták hatását. Mélyponton voltam és álmatlanságban is szenvedtem. A józan eszemmel viszont nyitott voltam az Alphára és figyeltem, mert fontosnak tartottam a jó döntések meghozatalának képességét.

Az Alpha alatt, megnéztük Holman Hunt festményét:  „ A Világ Világossága”-t, amelyen Jézus egy régóta ki nem nyitott ajtón kopogtat. Jézus behívásának fogalma számomra nagyon új dolog volt, gyerekkorom óta szinte első alkalom volt, hogy hálószobámban letérdeltem és Jézushoz imádkoztam. Azt mondtam: „Ha itt vagy, és ha valóban létezel, akkor kérlek, lépj be az életembe, mert szeretnék kapcsolatban lenni veled.” Akkor nem igazán éreztem, hogy bármi is történt volna. 

Mi változott meg?

Az azt követő hétvégén néhány barátommal a városban találkoztam és túl sok kávét ittam. Amikor végre hazaértem a szívem elkezdett hevesen és össze-vissza verni. Félelmetes volt. Előbányáztam a Bibliámat, mely évekig porosodott valahol, zokogva a szívemhez szorítottam és azt mondtam: „Uram! Kérlek, állítsd meg ezt!”

Mintha valaki megpöckölte volna a kapcsolót, a szívem azonnal visszatért a tökéletes ritmusához, és megszűnt a sokk. Kezdtem lenyugodni és olyan jelenlétet éreztem a szobámban, amit soha azelőtt. A sötét szobában felültem és azt mondtam: „szia”, félig azt remélve, hogy választ is fogok kapni. Meg voltam róla győződve, hogy van ott valaki.

Az álmatlanság miatt sokszor a sötétben ébredtem, de több mint két év után, ez alkalommal, világos nappal ébredtem fel. Ahogyan ébredeztem tényleg éreztem egy kezet, amely bal kezemben pihent. Kinyitottam a szemeimet, de senki nem volt ott. Gondoltam biztos csak félálomban voltam, de egy perccel később még mindig éreztem ezt a kezet az enyémben. Kétségbeesetten próbáltam értelmet adni ennek az érzésnek, így átnyúltam a jobb kezemmel és akkor ez az érzés megszűnt. Nincs kétségem afelől, hogy azon az éjszakán tényleg találkoztunk.

Mi változott az életedben az Alpha óta?

Az egész szemléletmódom és értékrendszerem 180 fokos fordulatot vett. Amikor egyszer rájössz arra, hogy van egy Isten és az életben sokkal több minden van annál, amit látsz, akkor sokkal nyugodtabbá válsz. Most már nem aggódom amiatt, hogy több pénzt keressek, vagy jobb munkát találjak. Minden héten elmegyek a templomba és sok barátom van- nagyszerű emberek, akik visszaadták az emberekbe vetett hitemet.

Milyen visszajelzéseket kaptál a családodtól és a barátaidtól?

A feleségem Jacquie bátorított, hogy csináljam az Alphát, menjek ki a házból és éljek társasági életet, de soha nem gondolta volna, hogy ilyen sajátos módon reagálok az Alphára és, hogy ekkora hatással lesz az életemre. Minden vasárnap az egész családdal elmegyünk a templomba, és ez abszolút áldás. Rájöttünk mennyire szerencsések vagyunk.

Mit mondanál annak az embernek, aki fontolgatja, hogy részt vegyen-e az Alphán?

Nincs nyomás és te magad hozhatod meg a saját döntésedet. Bármilyen kérdést feltehetsz, amit csak akarsz. Semmi sincs, amivel túllépnéd a határt és mindent meg lehet vitatni és nagyon szeretem az ebből fakadó őszinteséget. 

 

Az Alpha egy lehetőséget ad felfedezni az élet értelmét. Találj egy hozzád közeli Alphát!

Az interjút készítette James Nixon 

Pin Goog